Pages

Thursday, May 27, 2010

7. red

Jer, ipak postoji velika razlika među predstavama ukoliko one, odnoseći se samo na objekat i na jedinstvo svesti o njima, spadaju u saznanja, isto tako između onog objektivnog odnosa, u kome se one, posmatrane u isto vreme kao uzrok stvarnosti toga objekta, svrstavaju u moć htenja, i onog njihovog odnosa samo prema subjektu, u kome one same za se predstavljaju uzroke da bi u njemu održale svoju vlastitu egzistenciju i utoliko se posmatraju u odnosu prema osećanju zadovoljstva; koje osećanje ni u kom slučaju nije neko saznanje niti ga pribavlja, premda može da tako nešto pretpostavi kao odredbeni razlog.


Imanuel Kant
KRITIKA MOĆI SUĐENJA, Beograd 2004, Dereta
Prva verzija uvoda u kritiku moći suđenja, III: O sistemu svih sposobnosti ljudske duše


Tuesday, May 11, 2010

utorak, 40099

Kiša lišena šumova pluk-pljuc-krekeće more na kiši. Deca koja ispunjavaju prostor koji nedostaje hleb, džem i prst otključava prst-do i prst-uz. Kaniš li se kanim. A zato su naša dela dogorela do nokata. Ima nas deset i svaki od nas je na svom mestu. A uvek nešto nedostaje, neko, da nam lupi šamar dlanom da nam pruži. Rat je stvorio čoveka.
Samo da se prostor okruži na vreme je da kiša ulije samopouzdanje. Štikla u uvo. Boli me želudac od prenemaganja. Izostanak artikulacije podstiče ljude na osluškivanje. Prizma koja ti uliva samoopuzdanje. Nije izostanak ono što nedostaje već jeste.
Žena kaže žena sa drugačijim akcentom. Tri koraka pa stane. Zvuk kišobrana dolazi mala debela žena sa kišobranom otvara kišobran svojim očima. Prođe zima, tj. leto i pokida se od smeha. Neće svako pričati sa tobom a ne bi niko.

Deje

- Gde je Dejan?
- Pa, reci mu da prestane to da radi!
- 12. maja sledeće godine.
- Kako si?
- Nisam ni ja.
- E, daj mi ga.
- Ćao, kako si?
- Da, nisam ni ja.