Pages

Saturday, December 5, 2009

Stari u sobi

Upravo kao što je pečeno, Breme i njegov prostor u Nemačkoj nisu stari i pro-sedi. Ali postoje apriori u čovekovom uvu kao forme rašuma. Međutim, ako je čovek (MAN) star po sobi ili u sobi onda i ono što on (MAN) ima u sobi jeste isto stvar u sobi, a to su Breme i njegov prostor u zapadnoj Nemačkoj. Čitalac neka porazmisli o skupovima i relacijama. znači čovek nije star po sebi, takođe niti u sebi.
Iz ovoga, u stvari, ostaje da je star, i stariji takođe, u sobi nespoznatljiv kao što Kant tvrdi. A to znači da uopšte nije spoznatljiv - ni malo. Jedino tako ostaje tačno da su Breme i njegov prostor samo forme.
Takođe, ni Voja, kao što dotični lakrdijaš i šarlatan Artur tvrdi da može, JA kažem da ne može! biti star u sobi jer je star u sebi i nedokučiv.
A poenta je upravo da su stari po sobi zapravo oni ljudi (LEUTE) i jedini što stvarno jesu, ostali su svi (LEUTE) nagađanja, igrarije mozga.
To, najverovatnije, unazad, znači da stari u sobi ne mogu biti pojmljivi kao, recimo, stari ispred sobe. Ne mogu se misliti uopšte, pošto mozak nije obdaren mehanizmom za shvatanje njih kao onih što stvarno jesu, a to jesu, i kao oni (LEUTE) (MAN) on takođe nije pojmljiv, opisivanja starih u sobi kao nečega što jeste. Već, oni shvataju stare u sebi i po sebi takođe kao nešto što nije - nije shvatljivo... itd. Negacija. Noumen.


No comments:

Post a Comment